Συνεργασίες – Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
HUA Logo ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης

Συνεργασίες

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Χαροκοπείου συνεργάζεται με άλλες βιβλιοθήκες, και αποτελεί ιδρυτικό μέλος συνεργατικών σχημάτων  με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων,  και την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των μελών της ακαδημαϊκής της κοινότητας. Η ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και καλών πρακτικών που απορρέουν από τη συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα οδηγεί σε ποικίλες δραστηριότητες ενισχύοντας την εκπαιδευτική, επιστημονική και πολιτιστική προσφορά της.

Συγκεκριμένα είναι μέλος στα κάτωθι συνεργατικά σχήματα:

· Του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) – HEAL Link όπου η συνεργασία, μέσω καθιέρωσης κοινής πολιτικής, στις συνδρομές των περιοδικών (έντυπων και ηλεκτρονικών) έχει σαν στόχο την ορθολογική ανάπτυξη των συλλογών των περιοδικών, την εξοικονόμηση πόρων και την πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό πηγών μεταξύ των εταίρων.

· Του Ενιαίου Ολοκληρωμένου Συστήματος Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών-Integrated Library System as a Service(ILSaS)  όπου μέσα από τον  Ενιαίο Κατάλογο Συνεργατικού Δικτύου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΜΙΤΟΣ) ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει ένα τεκμήριο, ταυτόχρονα, σε όλες τις βιβλιοθήκες του δικτύου.

· Στην Ομάδα Περιγραφικής Καταλογογράφησης (ΟΠεΚ) της Διαρκούς Επιτροπής Πολιτικών Περιγραφικών Μεταδεδομένων (ΔΕΠΠΜ). Τα αποτελέσματα του έργου των Επιτροπών που διαβουλεύονται και αποφασίζουν σε θέματα καταλογογράφησης και καθιέρωσης προτύπων, αναρτώνται στον ακόλουθο ιστότοπο http://ahileas.lib.ntua.gr/istologio/ilsas/  ο οποίος αποτελεί εργαλείο για την καθημερινή εργασία των καταλογογράφων στις βιβλιοθήκες.

· Του Δικτύου Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.Ο.ΒΙ.) στο οποίο αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη. Το ΔΙ.Ο.ΒΙ. σχηματίστηκε το 2012 από Βιβλιοθήκες και Κέντρα Πληροφόρησης πανεπιστημίων, τραπεζικών ιδρυμάτων, ερευνητικών και κυβερνητικών φορέων της Αττικής που διαθέτουν συλλογές, πηγές και υπηρεσίες πληροφόρησης σχετικές με την οικονομική επιστήμη. Αριθμεί 10 μέλη.

· Της Ομάδας Ακαδημαϊκών Γεωγραφικών βιβλιοθηκών της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η Ομάδα δημιουργήθηκε το 2017 και σε αυτήν συμμετέχουν οι Βιβλιοθήκες έξι ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Σκοπός της συνεργασίας των βιβλιοθηκών αυτών είναι η ανάδειξη και η βέλτιστη διαχείριση του γεωγραφικού υλικού και κατ’ επέκταση η παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς το κοινό.

· Της Ψηφιακής Πολυτροπικής Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης AMELib, η οποία παρέχει προσβάσιμα βιβλία σε όλους τους δικαιούχους εντυπο- ανάπηρους  χρήστες των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της χώρας μέσω διαδικτύου. Η χρήση της υπηρεσίας απαιτεί πιστοποίηση.

· Του Εθνικού Δικτύου Συνεργασίας Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ) όπου μέσω του Συλλογικού Καταλόγου Περιοδικών πραγματοποιείται online παραγγελία αντιγράφων από άρθρα περιοδικών άλλων βιβλιοθηκών.

· Του Δικτύου Ανταλλαγής και Δωρεών Τεκμηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλαδος. Η Βιβλιοθήκη μας σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τη  Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου, και την Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου σχεδίασαν και ανέπτυξαν την εν λόγω υπηρεσία την οποία και υλοποιεί η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Τον Ιούλιο του 2024 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού/Δ4 (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού). Στο επίκεντρο του μνημονίου βρίσκονται, κυρίως, η συνεργασία του ΓΕΣ/Δ4 και της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης για την ανάδειξη και διάχυση στο ευρύ κοινό της χαρτογραφικής κληρονομιάς της χώρας μέσω της οργάνωσης επιστημονικών διαλέξεων/ημερίδων/ειδικευμένων σεμιναρίων σε επιστημονικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.