Υπηρεσίες Στήριξης Εντυπο-Ανάπηρων Χρηστών
Στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων φοιτητικής μέριμνας μέσω της δράσης 9.7 του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) αναπτύχθηκε η ψηφιακή βιβλιοθήκη AMELib (Accessible Multi-modal Electronic Library) με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας άρσης των εμποδίων για τους εντυπο-ανάπηρους χρήστες των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Ο στόχος εξειδικεύεται στην προσφορά προσβάσιμου περιεχομένου μέσα από μία εξίσου προσβάσιμη διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία στηρίζεται στην εφαρμογή διατάξεων εξαίρεσης από το περιουσιακό δικαίωμα του δημιουργού για εντυπο-ανάπηρα άτομα, όπως αυτές προβλέπονται στη νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία.
Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου από το 2016 ενσωμάτωσε εξειδικευμένες υπηρεσίες για την υποστήριξη των εντυπο-ανάπηρων φοιτητών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/98546 (ΦΕΚ Β2065 24.10.2007) «Αναπαραγωγή έργου πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος τυφλών και κωφαλάλων, και επέκταση της ρύθμισης σε άλλες κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες», η ΒΚΠ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου λειτουργεί ως αρμόδιος φορέας για την αναπαραγωγή έργων, τα οποία διατίθενται αποκλειστικά στους δικαιούχους εντυπο-ανάπηρους χρήστες.
Η ΒΚΠ εξελίσσει συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, και το 2019 μέσω του έργου «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών Χαροκοπείου Πανεπιστημίου» στελεχώθηκε με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό καταρτισμένο για να υποστηρίξει τους ωφελούμενους χρήστες σε όλα τα στάδια της πρόσβασης. Συγκεκριμένα για την ανάπτυξη των υπηρεσιών στήριξης εντυπο-ανάπηρων φοιτητών (π.χ. κωφών και τυφλών) και του γραφείου προσβασιμότητας της Βιβλιοθήκης, για την επεξεργασία της συλλογής προσβάσιμου υλικού στην ψηφιακή βιβλιοθήκη AMELIb του ΣΕΑΒ, και για την επικοινωνία του υλικού αυτού στους ωφελούμενους χρήστες (φυλλάδια, οδηγίες, ενημερώσεις κ.λπ.).
Η πολυτροπική ψηφιακή βιβλιοθήκη AMELib (https://amelib.seab.gr) περιλαμβάνει ηλεκτρονικά αρχεία των προτεινόμενων ακαδημαϊκών συγγραμμάτων σε μορφές αρχείων pdf, word, daisy, epub και mp3. Οι δικαιούχοι χρήστες αναζητούν μέσω των διαθέσιμων συλλογών της AMELib τα συγγράμματα και έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν στη ΒΚΠ μέσω e-Αίτησης τη μετατροπή συγγράμματος που δεν συμπεριλαμβάνεται. Βρείτε την Αίτηση εδώ. Αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο ανάγνωσης των βιβλίων βρίσκονται εντός της AMELib εδώ.
Η Υπηρεσία Προσβασιμότητας της ΒΚΠ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, δέχεται αιτήματα για μετατροπή των συγγραμμάτων των εξαμήνων από φοιτητές με εντυποαναπηρία. Αφότου τα μετατρέψει σε διαφορετικούς μορφότυπους όπως daisy, mp3, doc, epub, τα εντάσσει στη συλλογή της ψηφιακής βιβλιοθήκης AMELib, στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι φοιτητές με τις συγκεκριμένες αναπηρίες.
Για το υλικό που δημιουργείται από τους/τις ίδιους/ες τους διδάσκοντες/ουσες υπάρχει μια σειρά από οδηγίες που το καθιστούν προσβάσιμο, προσθέτοντας λειτουργικότητες τις οποίες διαθέτουν τα περισσότερα λογισμικά επεξεργασίας κειμένου. Οι οδηγίες έχουν ελεγχθεί με βάση τη διεθνή πρακτική παραγωγής προσβάσιμων αρχείων.
Εγγραφή Χρηστών: Η πρόσβαση στην AMELib απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε εντυπο-ανάπηρους χρήστες. Οι ωφελούμενοι χρήστες επικοινωνούν με την ΒΚΠ η οποία και δημιουργεί στους χρήστες λογαριασμό εντός της AMELib, προκειμένου να έχουν πλήρη πρόσβαση στο διαθέσιμο ψηφιακό υλικό.
Πρόσβαση στον χώρο της ΒΚΠ: Ο χώρος της Βιβλιοθήκης είναι φιλικά προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία. Οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν δυσκολία στη μετακίνηση, μπορούν να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της ΒΚΠ στο κτίριο Βιβλιοθήκης (Νέο Κτίριο «Ευανθία Πετρούτση») χρησιμοποιώντας τον ανελκυστήρα και να μεταβούν στο επίπεδο 4.